USA ger rekordstöd till fortsatt dödande i Ukraina och Gaza

DN rapportera “USA:s representanthus godkände på lördagskvällen ett stödpaket på över 60 miljarder dollar till Ukraina. Stödet har suttit fast flera månader i kongressen.
“Det är helt nödvändigt för att Ukraina ska kunna stå emot de ryska angriparna”, menar analytikern Charlotta Rodhe på Utrikespolitiska institutet.
Stödpaketet är värt 60,8 miljarder dollar (cirka 655 miljarder kronor). Största delen är beställningar från amerikansk vapenindustri – ungefär lika mycket som USA hittills har stöttat ukrainarna med. Det handlar om ammunition, luftvärn och stridsvagnar.
Ukrainastödet ingår i ett helt paket på fyra delar som nu går vidare till senaten, där det väntas bli godkänt. De övriga delarna omfattar stöd till Israel och Taiwan samt en republikansk “önskelista” på att Ukrainastödet ges som lån och att Tiktok förbjuds i USA.
https://www.dn.se/insandare/svar-sag-nej-till-dca-avtalet-och-lamna-sedan-nato/https://www.dn.se/insandare/svar-sag-nej-till-dca-avtalet-och-lamna-sedan-nato/
Sveriges Radio uppger vid nyhetssändningen kl. 8.00 att Jens Stoltenberg säger att stödet ökar säkerheten ökar i kriget. Ulf Kristersson säger att stödet är mycket välkommet.
Politico, som anses stå nära det demokratiska partiet skriver “Det mesta av pengarna som är öronmärkta för Ukraina kommer inte att lämna USA. Istället kommer tiotals miljarder dollar att fylla Pentagon-kassan för att köpa nya vapen från amerikanska företag för att fylla på lager som har tömts för att hjälpa Ukraina, finansiera militära operationer och skriva kontrakt om nya vapen för Kiev. Beslutet är alltså en välsignelse för försvarsindustrin som både president Joe Biden och senatens republikanske ledare Mitch McConnell har utpekat som en jobbskapare mitt i en strävan att ge stöd till Ukraina, Israel och Taiwan som har stått stilla i månader… Av de cirka 60 miljarder dollar som ägnas åt att hjälpa Ukraina att slå tillbaka Rysslands invasion, kommer det att skicka 48,4 miljarder dollar till Pentagon – mycket av det avsett att skickas till amerikanska företag.
Senatens förhandlare tilldelade knappt 20 miljarder dollar av detta för att köpa nya vapen och utrustning för att fylla på USA:s militära lager som tömdes av pressen för att beväpna Ukraina. Ytterligare 13,8 miljarder dollar är öronmärkta för Ukraine Security Assistance Initiative, ett program där Pentagon köper nya vapen till den ukrainska militären direkt från amerikanska försvarsentreprenörer. Lagstiftare anslog också 14,8 miljarder dollar för en ökad militär närvaro i Europa, samt utbildning och informationsutbyte med Ukraina.” https://www.politico.com/news/2024/02/06/border-bill-ukraine-aid-military-00139870
Läs gärna Stefan Lindgrens kommentar på Nyhetsbanken
Min åsikt är att fredsförhandlingar och överenskommelse om ökad säkerhet för Ukraina och Ryssland bör prioriteras före fortsatt krig och dödande. Vi och andra har rapporterat hur USA, i ensam majestät i folkrättsstridiga krig och i statskupper och stöd till statskupper mot demokratier (Se bilagan mot slutet), och Storbritannien aktivt motsatte sig fredsavtal som var nära någon månad efter Rysslands angrepp 24/2 2022. https://www.globalpolitics.se/samtalen-som-kunde-ha-avslutat-kriget-i-ukraina/. USA:s stöd till Ukraina (där USA la grunden för statskuppen i Kiev 22/2 2014 mot folkvald president) till Israels folkmord och till Taiwan mot Kina är inte ett uttryck för demokrati utan för USA:s imperialism.
Relaterat.
Opinionsundersökning i 30 länder i Europa: En stor majoritet vill ha vapenvila och fredsförhandlingar i Ukraina.
Ordföranden i Zelenskys parti “Folkets tjänare” säger nu: Ukraina kunde ha accepterat Rysslands fredsplan våren 2022
Israels tidigare premiärminister säger att USA “blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina

Samtalen som kunde ha avslutat kriget i Ukraina


Bilaga med förteckning över några av USA:s krigshandlingar
Från skriften “USA som världspolis 2020, av Ulf Karlström och jag.
Europa
– 1995: NATO startar flygbombningar i Jugoslavien mot serbiska ställningar i Bosnien
– 1999: NATO flygbombar massivt nuvarande Serbien.
– 2008: USA driver igenom Kosovos självständighet och skapade sin största militärbas, Camp Bond Steel, i Europa.
– 2014: Efter långvarig intervention via NED genomförs en USA-stödd statskupp i Ukraina.
Mellersta Östern
– 1953: Iran. Mossadeqregeringen störtas genom en militärkupp organiserad av USA och Storbritannien. Den diktatoriska shahregimen styr sedan med USA:s stöd i nästan 30 år.
– 1956: Första av flera krig mot Palestina/Gaza, andra länder, där USA beväpnar och stödjer Israel.
– 1980-88: Stort krig mellan Irak och Iran där USA & Co levererar vapen till Irak
– 1986: USA flygbombar Libyens huvudstad Tripoli
– 1988: USA-fartyg skjuter ned iranskt passagerarflygplan med pilgrimer (290 döda)
– 1991: Första Irakkriget
– 1993: Omfattande sanktioner mot Irak, som slår hårt mot civilbefolkningen
– 2003: Andra Irakkriget, sedan Bush proklamerat USA:s rätt att militärt intervenera i av USA utsedda “skurkstater” som Iran, Irak och Nordkorea, Kuba, Syrien och Libyen.
– 2011: Intervention i Syrien via ombud och stöd till syriska terrorister/rebeller
– 2015: Jemen anfalles av Saudiarabien, med stöd av USA, t ex med satellitdata.
– 2019-20: Forsatt stor militär närvaro i Irak, anfall på iransk mils i Irak, vilken bekämpar ISIS, samt mordet på iransk general, på besök i Bagdad, för diskussioner med Iraks regering
Asien
– 1950-53: Koreakriget. USA saboterar återförening av Korea, och stödjer bildandet av fascistregim i Sydkorea. Efter skärmytslingar inleds Koreakriget med flera miljoner dödade.
– 1957-75: USA-initierade krig i Vietnam, Laos och Kambodja med miljontals döda.
– 1979-88: Sovjet invaderar Afghanistan, och USA bygger upp al-Qaida.
– 2001-: USA anfaller Afghanistan i ett fortfarande pågående krig.
Afrika
– 1993: Somalia. USA invaderar “av humanitära skäl” och det slutar med massaker på ovillig civilbefolkning och ett antal invaderande soldaters död. Förödmjukande fiasko för USA.
– 1998: Bombningar av “strategiska mål” i Sudan visar sig vara fabriker för tillverkning av läkemedel.
– 2006: Somalia. USA övertalar och finansierar Etiopiens invasion av Somalia, varvid fredsavtal ersätts av krig och kaos.
– 2011: Libyen anfalls av NATO och med stöd av inhemsk opposition störtas Gaddafi.
Latinamerika
– 1954: Den vänsterliberala Arbenzregimen i Guatemala störtas i en USA-stödd kupp.
– 1961-2014: Kuba. USA utrustar en anfallsstyrka, som besegras i Grisbukten. Illegal ekonomisk krigföring samt många mordförsök på Fidel Castro sker.
1973: Uruguay. USA-stödd militärkupp för som del i återgång (till högerstyre).
– 1973: Chile. USA stöder aktivt militärjuntans kupp mot den folkvalda Allenderegeringen
– 1981: Nicaragua. USA bygger upp Contras militära styrka i Honduras. 1982 sker det första stora Contrasangreppet inne i Nicaragua
– 1983: Grenada. USA invaderar och störtar den demokratiska Bishopregeringen.
– 1989: Panama. USA invaderar landet varvid minst 4000 civila offer krävs.
– 2002: Venezuela. USA stödjer statskupp, erkänner kuppmakarna men kuppen misslyckas. Sedan upprepade mordförsök mot president Chavez och pågående undermineringsarbete.
– 2004: Haiti. Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas av USA och skickas till Afrika. En statskupp genomförs med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas/fängslas.
-2012: USA etablerar en flygbas i Colombia och ger stöd till landets högerregering.
.
Några USA-stödda statskupper mot demokratiskt valda regeringar.
Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.
– 1953 Mossadeq i Iran
– 1954 Arbenz i Guatemala
– 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset
– 1965 Sukarno i Indonesien
– 1973 Allende i Chile
– 1970 Sihanouk i Kambodja
– 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
– 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
– 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp – 2009 Zelaya i Honduras
– 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari
-2018-2019: Statskuppsförsök i Venezuela.
-2019 Stödet till statskuppen i Bolivia

Kategorier: Nyheter

Författare

Anneli Bülow 3 nyheter
Kristoffer Matsson 3 nyheter
admin 2 nyheter
Max Julin 1 nyheter
Ossi Carp 1 nyheter

Kategorier

Populära nyheter

Nyhetsbanken

Nyhetsbanken

Av Kristoffer Matsson 975 utsikt
Nyhetsbanken

Nyhetsbanken

Av admin 962 utsikt

Relaterade nyheter

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website