Iran fortsätter att bagatellisera fredagens attack i Isfahan – Mellanöstern drar en suck av lättnad

“De är mer som leksaker som våra barn leker med”. Så beskriver Irans utrikesminister de drönare som landet säger sig ha skjutit ner över Isfahan i går. Mellanöstern drar en suck av lättnad då hämdspiralen mellan Israel och Iran tycks vara under kontroll.
Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian har gett en intervju till amerikanska NBC News där han bagatelliserar fredagens misstänkta israeliska vedergällningsattack mot Iran.
– Det som hände förra natten var ingen attack. De var mer som leksaker som våra barn leker med, inte ens drönare, sa Amirabdollahian om de vapen som Iran sa sig ha skjutit ner över Isfahan tidigt på fredag morgon.
På fredagen uppgav iranska medier och en del myndigheter att luftvärnet skjutit ner tre drönare över Isfahan i centrala Iran. Precis som en del andra högt uppsatta iranier tidigare, så ifrågasatte också Amirabdollahian kopplingen till Israel.
Amirabdollahian hotade också med ett omedelbart och “maximalt” svar om Israel verkligen anfaller Iran.
Luftvärnssystem i Isfahan verkar ha varit ett av målen
Israel har inte kommenterat attacken i Isfahan. Enligt obekräftade amerikanska uppgifter handlade det om en robotattack som åtminstone ska ha riktats mot ett luftvärnssystem som bland annat skyddar kärnanläggningen Natanz i Isfahanregionen.
ABC News rapporterade att åtminstone tre robotar avfyrades från israeliska flyg i irakiskt luftrum och de riktades mot ett luftvärnssystem i provinsen Isfahan. Enligt en del uppgifter förstördes luftvärnssystemet.
Amerikanska CNN, i sin tur, har fått tag på satellitbilder på den flygbas i Isfahan som ska ha varit mål för attacken. Satellitbilderna visar inga stora kratrar eller förstörda byggnader.
Viktig markering av Israel
Provinsen Isfahan har stor strategisk betydelse. Provinsen är känd för kärnanläggningen i Natanz, för flygbasen, men också för sina fabriker där man producerar just de drönare och robotar som Iran använde i sin attack mot Israel förra helgen.
Också om den misstänkta israeliska attacken i Isfahan var mycket begränsad, så tolkas den som en skarp varning om att Israel har den information och de militära resurser som behövs för att slå till mot ett viktigt centrum för Irans kärnteknologi och vapenindustri. Det skriver Lyse Doucet, BBC:s internationella chefskorrespondent, i en analys på BBC:s webbplats i dag.
Doucet konstaterar att hela Mellanöstern drar en suck av lättnad då vedergällningsspiralen mellan Israel och Iran inte ser ut att eskalera, åtminstone för stunden.
Men precis som många andra, så varnar också Doucet för att regionen fortfarande står i brand.

Kategorier: Nyheter

Rekommenderade nyheter

Nyhetsbanken

Nyhetsbanken

Av Kristoffer Matsson 975 utsikt
Irans attack avslöjade Israels svaghet

Irans attack avslöjade Israels svaghet

Av Kristoffer Matsson 689 utsikt

Författare

Anneli Bülow 3 nyheter
Kristoffer Matsson 3 nyheter
admin 2 nyheter
Max Julin 1 nyheter
Ossi Carp 1 nyheter

Kategorier

Populära nyheter

Nyhetsbanken

Nyhetsbanken

Av Kristoffer Matsson 975 utsikt
Nyhetsbanken

Nyhetsbanken

Av admin 962 utsikt

Relaterade nyheter

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website