Invasion i Rafah tros ske först efter pesach

Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Nästan tre fjärdedelar av tillfrågade israeler i en väljarundersökning har svarat ja på frågan “Måste Israel delta i en utvidgad militär operation i Rafah, även till priset av försämrade relationer med USA och Egypten?”. Det går i linje med önskemålet från Israels krigskabinett som på torsdagen enhälligt röstade mot en USA-stödd tidsplan för erkännandet av en palestinsk stat.
Att Israels politiska ledning trotsar sin närmaste bundsförvant hör historiskt till undantagen, men relationerna mellan president Joe Biden och Benjamin Netanyahu har blivit allt mer öppet ansträngda. Vita huset har vid upprepade tillfällen sagt att en invasion i Rafah vore ett “misstag”, men från Jerusalem har man gjort tydligt att det är oundvikligt för att uppnå ett av krigets huvudmål: att förgöra Hamas och säkerställa att Israel inte hotas från Gaza.
Planeringen och förhandlingarna om hur eller när en invasion skulle genomföras har pågått sedan månader, och det kan bland annat ha påverkats av Irans attack mot israeliskt territorium den 14 april. Källor till bland andra CNN säger att Israels flygvapen skulle ha släppt varnande flygblad över Rafah i måndags, men vedergällningen mot Iran kom emellan.
Nu blev den av ett mer markerande slag, av allt att döma bara några drönare i fredagsgryningen över iranska Isfahan, centrum för Irans atomprogram. Enligt en rapport i Londonbaserade Al-Araby Al-Jadeed ska USA ha gett sitt samtycke till en Rafah-invasion i utbyte mot just ett begränsat angrepp mot Iran, och i förhandlingarna med Israel ska också frågan om när ha ingått.
Bland andra ABC News källor gör dock gällande att invasionen inte kommer att ske före pesach som börjar på måndag kväll och i år pågår till den sista april. Pesach firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna. Det har länge varit en allmän uppfattning att det inte skulle hända under vårens stora högtider och eftersom muslimska ramadan redan är över skulle det kunna bli i maj.
Inför detta har den israeliska försvarsmakten IDF, för sina soldater i Gaza, låtit en ortodox rabbin ta fram en särskild variant av haggada, en text som pesachfirare läser under måltider, rapporterar Algemeiner. Den alternativa texten ska bland annat beskriva vad man ska göra om man kan genomföra en kort seder och hur man ska tänka kring chametz, syrat bröd som inte får finnas i judiska hem under pesach.

Kategorier: Nyheter

Författare

Anneli Bülow 3 nyheter
Kristoffer Matsson 3 nyheter
admin 2 nyheter
Max Julin 1 nyheter
Ossi Carp 1 nyheter

Kategorier

Populära nyheter

Nyhetsbanken

Nyhetsbanken

Av Kristoffer Matsson 975 utsikt
Nyhetsbanken

Nyhetsbanken

Av admin 962 utsikt

Relaterade nyheter

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website